Γιώργος Τσανάκας

Περισσότερο από την γκέλα, ήταν η εμφάνιση που προβλημάτισε…

Ο Ολυμπιακός υπέπεσε σε χοντρή γκέλα, όντας προβλέψιμος και αναποτελεσματικός. Ωστόσο, πρέπει άμεσα να ανασυνταχθεί και να διορθώσει σημαντικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Ο Ολυμπιακός είχε να κάνει το 4/4 στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος από το 2019. Δεν το κατάφερε τελικά ούτε και φέτος. Σε ένα παιχνίδι που φάνταζε του χεριού του, αλλά εξελίχθηκε σε χοντρή γκέλα.

Χωρίς καμιά διάθεση υποτίμησης του Παναιτωλικού και του συμπαθέστατου Γιάννη Πετράκη. Το πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις το ματς και πήραν με τον τρόπο τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους βαθμό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Η γκέλα γίνεται χειρότερη γιατί το ντέρμπι της Τούμπας έληξε ισόπαλο, κάτι που σημαίνει πως οι «ερυθρόλευκοι» θα ήταν μόνοι πρώτοι τώρα. Τα έχει αυτά το ποδόσφαιρο, όμως…

Το θέμα δεν είναι, μόνο, η απώλεια των βαθμών, η οποία ήταν η πρώτη στο φετινό πρωτάθλημα. Κυρίως, ήταν κάποια ζητήματα που εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο, τα οποία πρέπει να εξαλειφτούν και να μην επαναληφθούν ξανά. Τέτοιες γκέλες απαγορεύονται για μια ομάδα που θέλει το πρωτάθλημα!

Πάμε τώρα να δούμε και τι πήγε στραβά το απόγευμα της Κυριακής στο φαληρικό γήπεδο… Αρχικά, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε προβλέψιμος. Έπεσε στην παγίδα του αντιπάλου, ο οποίος με διπλή ζώνη άμυνας και χαμηλά μέτρα στο γήπεδο, ανάγκασε τους Πειραιώτες να αναλωθούν σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: Φόρτωνε τα άκρα με παίκτες και γέμιζε διαρκώς στα αντίπαλα καρέ, φτάνοντας τις 73 σέντρες συνολικά. Νούμερο αν μη τι άλλο υπερβολικό!

Οι τελικές έφτασαν τις 31, η κατοχή άγγιξε το 73%, τα κόρνερ ήταν 8-0. Ακόμα και τα xGoals ήταν στο 2.3, αλλά για τον αριθμό των τελικών μάλλον ήταν μικρό νούμερο. Τα νούμερα του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακά, αλλά η εικόνα όχι. Και υπάρχει εξήγηση για τα παραπάνω…



Οι τελικές μπορεί να ήταν πολλές, αλλά οι περισσότερες εξ αυτών έγιναν με κακές προϋποθέσεις. Δείγμα και του ότι μόλις οι 4 εξ αυτών βρήκαν εστία. Υπερβολικά μικρός αριθμός, με την αστοχία να χτυπά… κόκκινο. Η κατοχή ήταν μεγάλη, αλλά ανούσια, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» δεν εκμεταλλεύτηκαν κανένα από τα κόρνερ που εκτέλεσαν.

Οι αποφάσεις όταν πατούσαν περιοχή, ήταν σχεδόν πάντα λανθασμένες και το καθαρό μυαλό απουσίαζε. Διότι όταν μετράς 51 επαφές στο αντίπαλο κουτί και δεν καταφέρνεις να βρεις γκολ ούτε τότε, μιλάμε για πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα από τους παίκτες και μάλιστα στο επόμενο παιχνίδι...

Την ίδια ώρα, απουσίαζε η κίνηση στο γήπεδο. Οι παίκτες των Πειραιωτών ήταν στατικοί και εγκλωβίζονταν ανάμεσα στις γραμμές των φιλοξενούμενων, οι οποίες είχαν πολύ μικρές αποστάσεις. Περίμενες κάποιος να βρεθεί στα μεσοδιαστήματα για να εκμεταλλευτεί τα λιγοστά κενά που εμφανίζονταν, αλλά αυτό δεν γινόταν. Το κάθετο ποδόσφαιρο έκανε την εμφάνισή του ελάχιστες στιγμές στο 90λεπτο και τα πολλαπλά γεμίσματα ήταν βούτυρο στο ψωμί των «καναρινιών».

Ο Μεντιλίμπαρ βλέποντας τους παίκτες του να αναλώνονται σε διαρκή γεμίσματα, έδωσε ύψος με τον Γιάρεμτσουκ. Έριξε στο ματς τον Κάρμο, βελτιώνοντας το build-up και τον τρόπο επίθεσης, ενώ έδωσε ρυθμό στους Γουίλιαν-Ολιβέιρα, θέλοντας να κάνει την ομάδα του πιο δημιουργική. Οι δύο τελευταίοι το πάλεψαν, με τον Γουίλιαν να δείχνει την ποιότητά του. Προφανώς χρειάζεται χρόνο, αλλά είναι δεδομένο πως θα βοηθήσει. Ο Ολιβέιρα είχε διάθεση, ήταν ο μοναδικός που προσπάθησε να παίξει κάθετα. Άλλο αν του βγήκαν ή όχι οι εμπνεύσεις. Θα πρέπει, όμως, και αυτός να φτάσει τους συμπαίκτες του για να βοηθήσει πολύ περισσότερο…

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός για να επιστρέψει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος θα πρέπει να αποφύγει τέτοιες μεγάλες γκέλες. Αυτό είναι ξεκάθαρο και θέλησε με την ομιλία του ο Βαγγέλης Μαρινάκης να το καταστήσει σαφές στους ποδοσφαιριστές του. Ιδιαίτερα σε ένα διάστημα που το πρόγραμμα γεμίζει με συνεχόμενα και απαιτητικά παιχνίδια. Ακόμα και με επιεικώς μέτριες εμφανίσεις, θα πρέπει να μάθει να κερδίζει και να μη δίνει δικαιώματα. Διότι δεν θα είναι αυτή τελευταία φορά που ένας αντίπαλος θα τον αντιμετωπίσει με διπλή ζώνη άμυνας, επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις και αντίστοιχα στοιχεία στο παιχνίδι του. Δεν το κατακρίνω, προσέξτε. Ο καθένας όπως μπορεί παίρνει αποτέλεσμα.

Το θέμα εδώ είναι τι έκανε και κυρίως τι δεν έκανε ο Ολυμπιακός. Ας είναι ένα καλό μάθημα αυτό για τη συνέχεια…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x